Unitietojen kuvaajat

Uni Icon_Moon.png -välilehden kuvaajien avulla voit seurata unesi vaiheita, tehokkutta ja yleistä levollisuutta. Oura-sovellus sisältää seuraavat kuvaajat:

1. Unen vaiheiden hypnogrammi – tämä kuvaaja erittelee valveillaolon, REM-unen, kevyen unen ja syvän unen vaiheet.
  2. Unenaikaisen liikkeen kuvaaja – tämä kuvaaja kertoo, milloin ja kuinka paljon liikehdit unen aikana.

Apple-laitteissa voit lisätä hypnogrammin myös widgettinä laitteen Koti-valikkoon.

Näin käytät hypnogrammia
Näin käytät unenaikaisen liikkeen kuvaajaa
Näin käytät hypnogrammi-widgettia
Huomioitavaa
Lisätietoja

Näin käytät hypnogrammia

Hypnogrammi on kuvaaja yönaikaisista unen vaiheista. Näet hypnogrammin Oura-sovelluksessa Uni Icon_Moon.png -välilehdeltä unen osatekijöiden alta.

Unisyklit koostuvat yleensä noin 90 minuutin jaksoista, joista jokainen sisältää hieman kevyttä, syvää ja REM-unta. Huomaa kuitenkin, että nukkuminen on yksilöllistä. Unisykli ei siis aina välttämättä sisällä kaikkia kolmea vaihetta eikä aina kestä 90 minuuttia.

Kunkin vaiheen osuus yöunista on keskimäärin seuraava:

• Valveillaolo: 2–5 %
  • Kevyt uni: 45–55 %
  • Syvä uni: 13–23 %
  • REM-uni: 20–25 %

Pyri pitämään valveillaolon osuus pienenä ja saamaan paljon palauttavaa unta (syvää unta / REM-unta). Huomaa kuitenkin, että kevyt unikaan ei ole ”turhaa” unta. Puolet unesta on yleensä kevyttä unta, joten se on luonnollinen ja terveellinen osa unisykliä.

Hypnogrammin yllä oleva numero kertoo nukkumisaikasi. Tämä ei ole sama kuin sängyssä viettämäsi aika, joka voi sisältää myös valveillaolon jaksoja. Aikuisten suositellaan nukkuvan 7–9 tuntia yössä.

Kiinnitä huomiota seuraaviin:

• Tavallista enemmän REM-unta: Tämä voi olla merkki siitä, että toivut pitkittyneestä univajeesta. Katso blogistamme lisää tapoja kasvattaa REM-unen määrää (kirjoitus on englanninkielinen).
  • Tavallista enemmän syvää unta: Tämä voi olla seurausta kovasta treenistä tai muutoksista, joilla olet pyrkinyt parantamaan unenlaatuasi. Katso blogikirjoituksemme tavoista kasvattaa syvän unen määrää (kirjoitus on englanninkielinen).

Näin käytät unenaikaisen liikkeen kuvaajaa

Liikkeen kuvaaja näkyy heti hypnogrammin alapuolella Oura-sovelluksen Uni Icon_Moon.png -välilehdellä. Napauttamalla Icon_Chevron_Circle.png-kuvaketta voit suurentaa tai pienentää kuvaajan.

Kuvaajan pystysuorat viivat edustavat viiden minuutin ajanjaksoja ja kertovat unenaikaisesta liikkumisestasi – mitä enemmän liikettä, sitä pidempi viiva. Lyhyet viivat voivat olla merkki sängyssä pyöriskelystä. Pitkät viivat voivat puolestaan vastata valveillaolojaksoja. Vertaamalla unenaikaisen liikkeen kuvaajaa hypnogrammiin voit havaita miten liikkeen määrä vertautuu unen eri vaiheisiin.

Hyvin vähäinen liike korreloi yleensä pitkien syvän unen ja REM-unen jaksojen kanssa, mikä on hyvä merkki laadukkaasta levosta. Lisätietoa liikkeen kuvaajasta on englanniksi blogissamme.

Näin käytät hypnogrammi-widgettiä

Saatavilla on kolme iOS-widgettiä (pieni, keskikokoinen ja suuri), jotka näyttävät laitteesi Koti-valikossa tietoa edellisestä yöstä. Widgetit ovat saatavilla Oura-jäsenille, jotka käyttävät iOS-laitetta ja minkä tahansa laitesukupolven Oura-sormusta.

Widgetit näyttävät seuraavat tiedot:

• Pieni: unen vaiheet
  • Keskikokoinen: unen vaiheet ja nukahtamis- ja heräämisaika
  • Suuri: unen vaiheet, nukahtamis- ja heräämisaika sekä sormuksen akun varaustaso

Widgetin asentaminen:

1. Paina laitteesi Koti-valikkoa pitkään.
  2. Napauta Lisää (+) -painiketta.
  3. Valitse widgetti ja widgetin koko.
  4. Napauta Valmis.

Huomioitavaa

• Oura-sormus ei ole lääkinnällinen laite, eikä sitä ole tarkoitettu terveydentilan tai sairauksien diagnosoimiseen, hoitamiseen, parantamiseen, tarkkailemiseen tai ehkäisemiseen. Älä tee muutoksia lääkitykseesi, päivärutiineihisi, ravintoosi, unirytmiisi tai treeneihisi keskustelematta ensin lääketieteen ammattilaisen kanssa.
  • Jokainen keho on erilainen. Sen sijaan että tähtäisit tiettyyn numeroon, pidä silmällä muutoksia verrattuna perustasoihisi ja yleisiin trendeihisi.
  • Hyödynnä tunnisteita ja trendejä, jotta näet, mitkä tekijät vaikuttavat uneesi.

Lisätietoja

7 tapaa saada enemmän REM-unta (englanninkielinen blogikirjoitus)

Syvä uni: mitä se on ja miten saan sitä lisää (englanninkielinen blogikirjoitus)

Yönaikaisen liikken ominaisuus (englanninkielinen blogikirjoitus)

Näin nukut paremmin (englanninkielinen blogikirjoitus)

Veren happipitoisuuden (SpO2) mittaus

Unen osatekijät

Unenlaatu

Widgettien lisääminen Koti-valikkoon

Nukkumaanmeno- ja heräämisajan muokkaaminen

Nukkumaanmenoajan opastus