Miten voin käyttää Ouraa sairauden seuraamiseen?

Voit seurata vointiasi sairastamisen aikana Oura-sovelluksen uusien tunnisteiden avulla.

Uudet tunnisteet – Flunssa, Influenssa ja Vahvistettu covid-19 – sekä aiemmin lisätyt tunnisteet, kuten Päänsärky ja Sairas, auttavat seuraamaan oireitasi ja parantumistasi.

Tunnisteiden käyttäminen sairauden seuraamiseen

Jos tarkkailet kehoasi sairauden varalta, tunnisteilla voit seurata muutoksia voinnissasi.

Lisää tunniste näin:

1. Napauta Koti Icon_Home.png -välilehden oikean alakulman Icon_Plus_Large.png-painiketta.
  2. Valitse valikosta Lisää tunniste.
  3. Valitse luettelosta yksi tai useampi sopiva tunniste.
  4. Valitse päivämäärä ja aika.
  5. Napauta oikean yläkulman Valmis-painiketta.

Tunnisteet, kuten Päänsärky, Lääkitys, Sairas, Kuume ja Influenssa, voivat auttaa sinua seuraamaan sairautesi etenemistä ja selittämään merkittävät muutokset esimerkiksi hengitystiheydessä, kehon lämpötilassa tai sykevälivaihtelussa (HRV). Lue lisää yksittäisistä mittareista alta kohdasta Hyödylliset mittarit.

Voit tarkastella lisättyjen tunnisteiden vaikutusta ajan mittaan Trendit-näkymässä. Trendeistä voit havaita, miten tietyt tunnisteet korreloivat valitsemiesi mittareiden kanssa. Sairauksien seurannassa on hyödyllistä tarkastella erityisesti Valmius-näkymän mittareita. Jos haluat tietää, miten voit tarkastella tunnisteitasi Trendit-näkymässä, vilkaise alla olevan Usein kysytyt kysymykset -osion ensimmäistä kohtaa.

Hyödylliset mittarit

Hengitystiheys

Kun tunnet hengitystiheytesi tavallisen vaihtelun, voit huomata, milloin se poikkeaa normaalista vaihteluvälistäsi. Terveen aikuisen tyypillinen hengitystiheys on 12–20 hengitystä minuutissa. Hengitystiheys on yleensä melko tasainen mittari, joten jos tulos poikkeaa omasta keskiarvostasi yli 1–2 hengitystä minuutissa, asiaan kannattaa todennäköisesti kiinnittää huomiota. Hengitystiheys on kuitenkin yksilöllinen, joten jos se vaihtelee kohdallasi usein, luontainen vaihtelu kannattaa pitää mielessä erityisesti silloin, kun alat käyttää tunnisteita alkavan sairauden seuraamiseen.

Korkea hengitystiheys on todennäköisesti yhteydessä leposykkeen nousuun ja sykevälivaihtelun laskuun. Näihin tekijöihin kannattaa kiinnittää huomiota tulkitessasi omia tietojasi.

Kehon lämpötila

Kehon lämpötilan mittauksessa 35,5–37,4 °C:n lämpötila tulkitaan normaaliksi pitkän aikavälin (noin kahden kuukauden) keskiarvoissa. Oura tulkitsee normaaliksi henkilökohtaisen vaihtelun enintään −1,5 ja +1 °C:n välillä. Lukemissa on otettu huomioon henkilöt, joiden kehon lämpötilan keskiarvo vaihtelee tavallista enemmän. Jos kehosi lämpötila poikkeaa edellä mainitusta vaihteluvälistä, se vaikuttaa kielteisesti valmiuslukemaasi, koska se on selkeä merkki häiriötekijästä palautumisessasi.

Vaikka Oura mittaa kehosi lämpötilaa vuorokauden ympäri, unenaikaiset mittaukset tarjoavat laadukkainta tietoa, koska silloin kehosi on mahdollisimman vakaassa tilassa. Kehosi lämpötila yön aikana kertoo myös siitä, miten kehosi reagoi tämänhetkisiin stressitekijöihisi – joista sairaus voi olla yksi. Kun seuraat sairautta kehon lämpötilan perusteella, kiinnitä huomiota yöllisiin vaihteluihin – erityisesti lämpötilan nousuun, sillä se on merkki kehon rasituksesta.

Sykevälivaihtelu (HRV)

Jos sykevälivaihtelusi laskee ja pysyy alhaisena pitkän ajan (yli 4–5 päivää), se voi olla merkki kehon rasituksesta. Jos olet jo huomannut sairastuneesi ja sykevälivaihtelu on vielä oireiden loputtua tavallista alhaisempi, se on merkki siitä, että kehosi tarvitsee lisää palautumisaikaa. Suosittelemme tällaisissa tilanteissa kuuntelemaan kehoasi ja tarjoamaan sille tarvittaessa vähän enemmän lepoa.

Usein kysytyt kysymykset

Missä voin tarkastella ja seurata lisäämiäni tunnisteita?

Kun olet lisännyt tunnisteen, se näkyy Koti Icon_Home.png -välilehdellä Aktiviteetit-kortilla. Tunnisteen kohdalla näkyy myös kellonaika.

Voit tarkastella tunnisteitasi ajan mittaan seuraavalla tavalla:

• Siirry Koti Icon_Home.png -välilehden vasemman yläkulman valikkoon Icon_Bars.png > napauta Trendit Icon_Trends.png
  • Valitse mittari (esim. valmius), jota haluat tarkastella.
  • Valitse aikataso, jolla haluat tarkastella tietojasi, napauttamalla ruudun yläreunasta Päivä, Viikko tai Kuukausi.
  • Tunnisteet Icon_Tag_Outline.png näkyvät kuvaajan alareunassa päivän, viikon tai kuukauden kohdalla riippuen siitä, kuinka usein olet käyttänyt niitä.
  • Jos olet lisännyt useita tunnisteita, voit korostaa tietyn tunnisteen napauttamalla haluamaasi tunnistetta. Täältä voit valita lisäämistäsi tunnisteista. Korostetut tunnisteet näkyvät vaaleansinisinä.

Voinko poistaa tai muokata tunnisteita, jos oireeni muuttuvat?

Oireiden muuttuessa voit muokata tai poistaa tunnisteita. Toimi näin:

Jos tunniste on samalta päivältä:

1. Vieritä Koti Icon_Home.png -välilehden alareunaan ja katso tunnisteet Aktiviteetit-kohdassa.
  2. Napauta tunnistetta, jota haluat muokata tai jonka haluat poistaa.
  3. Vaihda tunniste tai muokkaa sen kommenttia, päivämäärää tai aikaa – tai valitse Poista tunniste.
  4. Valitse Valmis, kun olet muokannut tunnistetta, tai vahvista tunnisteen poistaminen valitsemalla Poista. Kummassakin tapauksessa sovellus palaa Koti Icon_Home.png -välilehdelle.

Jos tunniste on aiemmalta päivältä:

1. Napauta Koti Icon_Home.png -välilehden yläreunassa Tänään-painiketta.
  2. Valitse kalenterista Icon_Calendar.png päivä, jolloin lisäsit tunnisteen.
  3. Vieritä Koti Icon_Home.png -välilehden alareunaan ja katso tunnisteet Aktiviteetit-kohdassa.
  4. Napauta tunnistetta, jota haluat muokata tai jonka haluat poistaa.
  5. Vaihda tunniste tai muokkaa sen kommenttia, päivämäärää tai aikaa – tai valitse Poista tunniste.
  6. Valitse Valmis, kun olet muokannut tunnistetta, tai vahvista tunnisteen poistaminen valitsemalla Poista.

Voinko luoda omia tunnisteita, jos haluan seurata oireita tarkemmin?

Omien tunnisteiden luominen ei ole toistaiseksi mahdollista. Tunnisteisiin voi kuitenkin lisätä omia muistiinpanoja. Jos haluat lisätä oman muistiinpanon, valitse tunnisteen lisäämisen yhteydessä Lisää kommentti.

Milloin voin käyttää Vahvistettu covid-19 -tunnistetta?

Vahvistettu covid-19 -tunniste on tarkoitettu vain diagnosoituja tapauksia varten. Oura tai mikään kolmas taho ei kuitenkaan saa ilmoitusta, jos käytät tätä tunnistetta.

Ouralle käyttäjien yksityisyys on ensisijaisen tärkeää, ja loimme covid-19-tunnisteen auttaaksemme sinua seuraamaan omaa terveyttäsi. Tunnisteet ovat omaan käyttöösi tarkoitettu työkalu, jonka avulla voit seurata omaa kehoasi ja sen reagoimista rasitukseen ja palautumiseen. Voit siis käyttää tunnisteita oman harkintasi mukaan.

Vaikuttavatko tunnisteet päivittäisiin tuloksiini?

Tunnisteet eivät vaikuta päivittäisiin uni-, aktiivisuus- tai valmiustuloksiin. Voit havaita tunnisteiden paljastamia muutoksia unen, valmiuden ja aktiivisuuden mittareissa tarkastelemalla niitä Trendit Icon_Trends.png -näkymässä. Tarkempia ohjeita on annettu edellä.